Home > Airconditioning

Hoe werkt airconditioning en welke systemen zijn er.

Airconditioners zijn er in verschillende uitvoeringen. Zowel voor particulier als zakelijk gebruik. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze snel elke ruimte op de juiste temperatuur brengen en de lucht zowel filteren als ontvochtigen.

Koelen of verwarmen (warmtepomp)


Met behulp van een warmtepomp airconditioner kan met één systeem gekoeld of verwarmd worden. In de verwarmingsstand wordt de koelcyclus omgedraaid. Dat wil zeggen: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken door de buitenunit die deze warmte opvoert en via de binnenunit aan de ruimte afgeeft. Een warmtepomp kan zelfs uit vrieskoude lucht nog rendabel warmte uit de buitenlucht halen.

Meerdere vertrekken koelen of verwarmen (multi-split)


Om meerdere vertrekken te koelen of verwarmen zijn er airconditioning systemen waarbij meerdere binnenunits worden aangesloten op één buitenunit; de zogenaamde multi-split warmtepomp inverter systemen. Het voordeel van deze systemen ten opzichte van meerdere single-split systemen is dat het energiezuiniger is en esthetisch een fraaiere oplossing biedt. Op één buitenunit kunnen afhankelijk van de gewenste capaciteiten twee tot acht binnenunits aangesloten worden.

VRF systeem


Wanneer u een project heeft waarbij veel ruimten voorzien dienen te worden van een klimaatinstallatie adviseren wij een VRF systeem. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dit houdt in dat de hoeveelheid koudemiddel en daarmee de capaciteit binnen het systeem kan variëren. Een VRF systeem bestaat uit één of meerdere buitenunits in combinatie met meerdere binnenunits.

Koelen of verwarmen met VRF systeem


Dit zijn warmtepomp systemen die de koeling of de verwarming van een gebouw kunnen verzorgen. Zo kan per ruimte individueel gekoeld, verwarmd of ontvochtigd worden. De gewenste temperatuur en functies (recirculeren, ontvochtigen, verwarmen of koelen) kunnen per ruimte worden ingesteld. Tevens kan dit VRF systeem worden gecombineerd met luchtverversing en alle mogelijke centrale bedieningen. Het wordt aangesloten als een 2-pijps systeem met aftakkingen naar de binnenunits.

Voordelen van dit systeem:
- Individuele regeling (comfort) per ruimte
- CO2 neutrale installatie
- Maximaal 50 binnenunits op één buitenunit aan te sluiten
- Ten gevolge van eenvoudige montage, zowel koeltechnisch als elektrisch, zeer geschikt voor renovatie of uitbreiding
- Gegarandeerde werking tussen -20 °C en +43 °C
- Inverter (toerental) geregelde energiebesparende scroll compressor
- Fasering van installatie en ingebruikname mogelijk
- Geen technische ruimte vereist
- Rekening houdend met gelijktijdigheid kan tot 130% binnencapaciteit worden aangesloten
- EIA Subsidiemogelijkheid
- Maximale leidinglengte tot 1000 meter

Gelijktijdig koelen en verwarmen met energie-uitwisseling en VRF systeem


Ook zijn er VRF systemen waarmee we binnen één systeem gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen waarbij de onttrokken energie uit een gekoeld vertrek gebruikt kan worden om een ander vertrek te verwarmen. Het grote voordeel is de volledige onafhankelijkheid waarmee een ruimte gekoeld kan worden, terwijl een tweede ruimte met hetzelfde systeem verwarmd wordt. Bij koeling wordt feitelijk warmte uit de ruimte onttrokken. Deze geabsorbeerde warmte kan vervolgens worden afgestaan aan een ruimte die om verwarming vraagt. De te koelen ruimten genereren dus de warmte voor de te verwarmen ruimten en andersom. Bij dit systeem is dus slechts 1 binnenunit per ruimte benodigd om te voorzien in de vraag naar koeling, ontvochtiging, recirculatie en verwarming en het is 100% individueel regelbaar.

Voordelen van dit systeem:
- Gelijktijdig koelen en verwarmen met maximaal 50 binnenunits op één buitenunit
- CO2 neutrale installatie + zeer grote energiebesparing t.o.v. conventionele systemen
- Individuele regeling (comfort) per ruimte
- Gegarandeerde werking tussen -20 °C en +43 °C
- Inverter (toerental) geregelde energiebesparende scroll compressor
- Fasering van installatie en ingebruikname mogelijk
- Geen technische ruimte vereist
- Rekening houdend met gelijktijdigheid kan tot 150% binnencapaciteit worden aangesloten
- EIA Subsidiemogelijkheid
- Maximale leidinglengte tot 950 meter

Heeft u interesse in een nieuwe airconditioning systeem voor in uw huis, winkel, kantoor of horecagelegenheid? Laat u zich dan vrijblijvend adviseren door een van onze experts.